Son zamanlarda dünyamız, ülkemiz kabuk değiştiriyor. Gündem her an değişiyor ve güncelleşiyor..
Evvela şunu belirterek yazıma başlamak istiyorum. “MARİFET İLTİFATA TABİDİR. İLTİFATSIZ META ZAYİDİR.” Elbette öz eleştiriler olacak ve olmalıdır da.. Fakat takdir edilmesi gereken ve katkılarla daha iyisine ulaşmak, hedefleri tutturmaya çalışmakta bir o kadar kıymetlidir değerli dostlar..
Ele alacağım konu; Antalya Diplomasi Forumu.. Baştan sona mükemmel ötesi bir organizasyon ve başarı.. Neden mi? Dış İşleri Bakanlığımız yani hariciyemiz başta Sayın Bakanımızın başkanlığında ve değeri ekibiyle hakikaten takdire şayan ve dünyaya örnek olabilecek bir misafirperverlik ve diplomasi dersi sergilediler.. Teşekkürlerimizi arz ediyoruz.
Aynı forumda dünyanın tüm ülkelerine ders konusu ve örneği olarak geçecek nitelikte, dolu dolu ve birçok fikir fırtınasının sergilendiği bir süreç olarak tarihe kayıt düşülecektir. Allah razı olsun. Antalya Diplomasi Forumunun açılışı da kapanışı da mükemmel ve sonuç odaklıdır. Büyük ve güçlü Türkiye’nin sahada olduğu gibi masada da ne kadar etkin ve yetkin olduğunu ispatlamıştır.
Diğer bir konu Yeni Ekonomi Modelimizin gidişatı ile alakalı…
Şahsıma sık sık soruyorlar ve diyorlar ki; Üstad lütfen söyler misin? Bazı Tarım ürünlerindeki bu stok sıkıntısı nedendir ve hangi seviyededir? Şeklinde… Cevaben;
Soru soran kardeşlerime, vatandaşlarımıza diyorum ki; “ Değerli kardeşim; “İnanın tarım ürünlerinde sosyal medyada, sahada sağda, solda iddia edildiği gibi asla tarım ürünlerinde bir sıkıntı falan olduğu vs.. söylentilerin aslı astarı yok! Tamamen manipülasyon ve şehir efsanesi.. Tarım Bakanlığı sık sık ifade ediyor ve diyor ki; Gıda stoklarımız % 90 küsur stok durumumuz gayet iyi ve bir sıkıntı yok.. Ki bunu net görebiliyoruz. İyi niyetli olmayan bazı firmaların stok fırsatçılığı yaparak, fiyatları artırma telaşından başka bir durum yok.. Devlet gerekli tedbirleri alıyor.. Bunu da Ortaya atılan yalan ve algı operasyonlarının anında çürütülmesiyle hep beraber görebiliyoruz..
Yeni Türkiye Ekonomi Modelinde Enflasyon ile mücadelede Arz sıkıntısı çekmemek adına devletin tüm kurumları gerekli tedbirleri almış ve almaya da devam ediyorlar.
Arz ve talep miktarını dengede tutmak adına hububat ve Ayçiçek ithalatı devam ediyor tabi bunu yaparken özel sektöre yönelik gümrük vergileri sıfırlanmış durumda.
Ayrıca Et, pirinç, un, yağ gibi ürünlerde Tarım Bakanlığına ihtiyaç duyulması halinde İhracat kısıtlaması yetkisi verildiğini, Kırmızı Mercimek, fasulye ve zeytinyağın da ihracat kısıtlanmasına ise başlandığını ifade etmek isterim.
Geçen hafta yani 8 Mart 2022 tarihi itibariyle soya yağı, Ayçiçek yağı, Mısır yağı ve margarin de ihracat durdurulmuştur.
KDV % 8 den % 1’e indirilmiş ve gübre fiyatlarında indirim yapılmış ve bunlarla alakalı bakanlıklarla koordinasyon halinde, denetimler tüm hızıyla devam ettiğini şahsım da bir denetçi ve Mali Müşavir olarak yakinen biliyorum. Özetle tedbirler tüm hızıyla devam etmektedir.
Sorulardan bir tanesi de AKARYAKIT İLE alakalı gelen soru: “Neden Akaryakıt fiyatları yüksek? Diye” Cevaben; Şunu ifade etmeliyiz ki; Petrol ürünlerinin % 90 lık kısmı maalesef ithal.. AKARYAKIT FİYATLARI DA ULUSLARARASI FİYATLARA GÖRE ŞEKİLLENMEKTE.. Özellikle Rusya – Ukrayna arasındaki savaş bunu daha bir tetiklemiş ve 75 dolardan bir anda 130 dolara kadar çıktığını hep beraber gördük. Gönlümüz ateş çemberi içindeki Türkiye’mizin etrafındaki sıkıntıların, dünyadaki sıkıntıların azalmasıdır. Türkiye’nin bu konuda samimiyetle tüm ekipleriyle gerekeni yaptığını, saha denetimlerinden, firmaları yakinen takibinden anlıyoruz.
Özellikle fahiş fiyat uygulayan, stok fırsatçılığı yapanlara karşı sert tedbirlerle karşılık vermektedir.
Bu konuda da firmaların da devletin, ülkemizin geçtiği bu sancılı dönemde kar marjlarından fedakârlık yapmaları ve hep beraber devlet /millet el ele, birlik ve beraberlik ruhu içinde; Enflasyonla mücadele de atılan olumlu adımlarda devletimize yardımcı olarak bu süreçleri atlatmasına yardımcı olmalarıdır.
Hali hazırda YENİ TÜRKİYE EKONOMİ MODEL’İNİN özü; Üretime, yatırıma, büyümeye, ihracata ve tabiki istihdamı artırmaya odaklanmak, olumlu anlamda istikrarı, dengeli büyümeyi disiplinli şekilde yürütmektir. Ekonomideki seyrin Mali Disiplinden kopmadan, imkânların sonuna kadar kullanılarak istikrarlı şekilde, kontrollü ve vatandaş lehine yapıldığı kanaatindeyim. Allah yar ve yardımcımız olsun. Hürmetle