Fibromiyalji sendromu(FMS) olarak da nitelendirilen fibromiyalji, kaslarda ve kemiklerde ağrıya sebebiyet vermekle beraber uyku düzenini altüst eden ve bilişsel bozukluklara yol açan kronik bir yumuşak doku romatizmasıdır. Toplumun yaklaşık %3’lük bölümünde rastlanan ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen fibromiyalji sendromunun, istatistiklere bakıldığında kadınlarda daha sık görüldüğünü söylememiz mümkündür. Nedeni halen tam olarak bilinmemekle birlikte modern hayatın getirdiği stres ve şehir insanının bilinçsiz spor aktivitelerin de bulunması suçlanmaktadır.
Fibromiyalji sendromunda tetik noktalar ya da hassas noktalar olarak tanımlanan vücut alanları mevcuttur. Hafif baskı uygulandığında dahi ağrıya sebep olabilen bu noktalar, 18 farklı alanı kapsar. Tetik noktalarına bağlı olarak vücuttaki pek çok bölgeye tesir eden bu ağrılar, künt bir ağrı olarak nitelendirilebilir.
Ağrı en belirgin fibromiyalji belirtisi olmakla beraber, fibromiyalji ağrısı vücudun çeşitli bölgelerinde bulunan kaslarda ve yumuşak dokularda sürekli ve donuk bir şekilde hissedilir. Ağrının şiddeti ise sabit olmadığı için her gün daha şiddetli bir şekilde hissedilebilir. Göğüs bölgesinde meydana gelen fibromiyalji ağrısının kalp krizi ağrısına benzediğini söyleyebiliriz. Delici, keskin veya yanma hissine benzeyen bu ağrı, tıpkı kalp krizi anında yaşandığı gibi nefes alamama hissine neden olabilir. Fibromiyalji ağrısının sık yaşandığı bölgelerden biri de sırt bölgesidir. Sırt bölgesinde ağrı olduğunda söz konusu ağrının bel fıtığı, romatizma veya çekilmiş bir kas ile arasındaki farkı anlamanın zor olduğunu söyleyebiliriz.
Bacak bölgesinde bulunan kaslarda ve yumuşak dokularda da fibromiyalji ağrısına rastlanabilir. Sıklıkla derin, zonklayan ya da yanma hissi uyandıran bir ağrı olarak tanımlayabileceğimiz bu durum, romatizma ağrısı ve kramp ağrısı ile benzerlik gösterebilir. Bacak bölgesinde yaşanan fibromiyalji ağrısı bazı vakalarda uyuşma ve karıncalanma gibi hissedilmekle beraber, yorgun hissetmenize yol açabilir ve uzuvları hareket ettirirken sanki bir ağırlık taşıyormuş hissine kapılabilirsiniz.
Fibromiyaljinin tedavi uygulamalarında çeşitli yöntemlere başvurulmaktadır. Fibromiyalji fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında birbirinden farklı uygulamalarla kontrol altına alınabilir.
Fibromiyalji’de tedavinin en önemli kısmı düzenli egzersiz yapmaktır. Egzersiz ile ağrıda ve yorgunlukta azalma olduğu, uykunun düzeldiği gösterilmiştir. Vücudun düzgün duruşunu sağlayan, kasları güçlendiren ve dayanıklılığını arttıran egzersizler, hayatınızın ayrılmaz bir parçası olmalıdır.
Egzersizlere kasları esneten germe egzersizleri ve yüzme, su jimnastiği, yürüyüş veya sabit bisiklet gibi hafif yoğunlukta aerobik egzersizler ile başlanmalı, egzersizler yavaş yavaş arttırılmalıdır. Başlangıçta yapılan ağır egzersiz ve tenis gibi sporlar ağrılarınızı arttırabilir. Bu nedenle egzersizlere günaşırı 5 dakika ile başlanır, egzersiz öncesi 5 dakika kasları esneten germe egzersizleri yapılır, zamanla haftada en az 4 gün 30-60 dakikaya kadar çıkılır. Bu noktaya ulaştıktan sonra koşu, tenis gibi daha ağır tempolu sporlara geçilebilir.
İlaca ve egzersizlere rağmen ağrılar devam ederse fizik tedavi yapılır.Fizik tedavide uygulanan yüzeyel ve derin ısıtıcılar, elektroterapi ve kişiye özel hazırlanan egzersiz programları; kas ve eklem ağrılarının geçirir, kasları rahatlatır, yorgunluğu azaltır, duruşu düzeltir.
Egzerizler kişiye özgüdür. Her hasta için ayrı değerlendirme yapılarak egzersiz programı hazırlanmalıdır.