İlimiz ekonomisinde önemli bir paya sahip olan tarım ürünleri içerisinde önemli bir yer tutan pamuk ekimi, son yıllarda ekimin teşvik edilmesine rağmen üretim maliyetlerinin çok yükselmesi, dünya fiyatlarındaki düşüklük, ekim alanlarının azalmasına neden olmuştur. Buna rağmen pamuk, halen önemli bir ekim payına sahiptir. 201 yılı itibariyle ilimizde 522.296 dekar alanda pamuk ekimi yapılmış, 269.918. ton pamuk üretimi gerçekleşmiştir.

Tarım sektöründe yoğun emek ve istihdam gerektiren pamuk ekim faaliyeti, ilimiz ekenomisinde önemli yer tutmaktadır.

Bölgemizde üretilen pamuğun lif uzunluğu, elyafı ve diğer özellikleri açısından iplik, dokuma ve kumaş sanayinde aranılan vasıfları taşımaktadır.

Üretimi yapılan pamuğun çiğitinden arındırılarak preslenmek üzere ilimizde kurulan ve müdürlüğümüz tarafından Sanay Sicil Belgesi verilen 66 adet Çırçır ve Prese Tesisi bulunmaktadır.

Üretilen pamuğun hemen tümü ilimizde bulunan Çırçır ve Prese Tesislerinde işlenmekte ve preselenmiş pamuklar gerek yurt içi iplik piyasasına gerekse ihracata gönderilmektedir.

İlimizdeki bu potansiyelin varlığı, ayrıştırılan pamuğun işlenmesi ve iplik haline getirilmesi için 7 adet iplik tesisi ve çiğitten pamuk yağı çıkartılması için 12 adet pamuk yağı üretim tesisi kurulmasına neden olmuştur.

Ayrıca, ekilecek olan pamuğun hibrit tohumunun üretimi için kurulan bir adet (Çiğit) tesisi mevcuttur. Üretilen pamuktan iplik, dokuma, boyama; havlu, iç çamaşır, temizlik bezi üretimi gibi konularda üretim yapan büyük ölçekli tesislerimiz mevcuttur.