Hatay ilimiz ve Altınözü ilçemiz birçok tarihi ve turistik değere ev sahipliği yapmaktadır. Altınözü ilçemiz bu konuda oldukça zengin bir tarihi mirasa sahiptir. Binlerce yıllık tarih ve kültür birikimiyle eşsiz bir ilçe olan Altınözü, doğal güzellikleri, kültürel dokusu ve tarihi değerleriyle turizm konusunda önemli bir yere sahiptir. İlçemizin kültürel ve turistik değerlerinin tanıtılması noktasında, toplumda turizm bilincini geliştirmek, iç turizmi canlandırmak ve halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak amacıyla kültürel miraslarımıza sahip çıkıyoruz. Turizm hareketliliğini ilçemize çekerek, gerek yerli gerekse yabancı turistlerin ilçemizde zaman geçirmelerini amaçlamaktayız. Kaymakamlığımız, Belediyemiz ve Hatay Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı tarafından hazırlanan Yunushan Gelinler Dağı Roma Nekropolü ve Kaya Mezarları Restorasyon ve Çevre Düzenlemesi Projesinde Roma dönemine ait kaya mezarlarının kazı çalışmaları Hatay Müze Müdürlüğü koordinesinde kazı çalışmaları tamamlanmış olup, kazı başladığında bölgede 19 kaya mezarı bulunmaktaydı. Kazı çalışması sonrası 8 kaza mezarı daha bulunarak toplamda 27 kaya mezarı bulunmaktadır. Kaya mezarlarının üzerinde çeşitli motifler, steller, koçbaşları bulunmaktadır. Yunushan Mahallemizde bulunan Roma dönemine ait Kaya mezarlarının Altınözü turizmine, tarihi ve kültürel varlığına önemli bir katkı sunacaktır. İlçemize gelecek yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekeceğini düşünmekteyiz. Proje kapsamında yürüyüş alanları, çevre düzenlemesi, ışıklandırma çalışması yapılacaktır.
Varlıklı kişilerin yazlık yeri “ALTINÖZÜ”
M.S. 1.yy. 2.yy. Erken Roma döneminde Nekropol olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Varlıklı kişilere ait özel yapılan mezarlar olduğu düşünülmektedir. Oda mezarlar şeklindedir. Her bir mezar odası bir aileye aittir. Dönemin M.S. 1. ve 2. yy. Antakya Roma döneminde doğunun başkenti olarak nitelendirilen yer olduğu düşünülmektedir. Altınözü bölgesinde varlıklı kişilere ait yazlık olarak kullanılan bu bölgenin, emekliliklerini geçirdikleri yer olduğu düşünülmektedir. Bundan dolayı yüksek bir işçilikle bu mezarlar yapılmıştır.
Buradaki mezarlarda yer alan bazı yazıtlarda “Korkusuzca yaşadı” yazmakta, bazılarında ise sadece isim bulunmaktadır. Önce 17 mezar varken, daha sonraki kazılarla bu sayı 27’ye çıkmıştır. En son açılan mezarlar farklı dönemlere aittir. Bazıları Genç Roma dönemine aittir. Son dönemdeki mezarlarda insan ve kültür anlayışının değiştiği görülmektedir. Son kazılarda üzüm odaları ortaya çıkmıştır.