Ağlamak güzeldir süzülürken yaşlar gözünden sakın utanma..''
Mutlu olmayı çok istiyoruz. Bazen mutsuz olmaya fikren bile tahammülümüz olmuyor. Amacımız sonsuza dek mutlu yaşadılar ile biten bir masal yaratmak. Hayat ise bize bambaşka bir masal anlatıyor..
Mutluluğun mayası mutsuzluktur!
Yakınımızda ağlayan biri olduğunda ilk tepkimiz genelde, tamam geçti yeter ağlama lütfen, gibi tepkiler sergilemek oluyor, çünkü ana yaşam hedefimiz mutlu olmak ve biz öyle programlandık. Çocuklara en çok bunu öğretiyoruz. Ağlama! Çünkü ağlamak, zayıflıktır, etrafındaki insanları senden uzaklaştırır ve ağlayan insanların bu duyguyu hissetmesi normal değildir. Oysa ki çok sevinçli hissettiğimizde de ağlıyoruz. Ya da çok sinirlendiğimizde gülebiliyoruz.
Ağlamak sadece bir duygunun dışa vurma şeklidir. Bilinenin aksine insanı sakinleştirir ve mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin salınmasına neden olur. Ağlamak duyguyu ifade etmeye yaradığı için ağlayan kişi o an sonunda anlaşıldığını hisseder ve kişiyi rahatlatır.
Kahkaha atmak bu kadar kolayken, ağlamak niye bu kadar zor?
Çünkü zihnimiz toplumun normalite olarak algıladığı davranışları sergilediğinde bunlara odaklanmaz ve hatırlamak için uğraşmaz, ama ağlamak zayıflıktır veya ağlamak senin mutsuz olduğun anlamına gelir gibi düşünen biri için toplumun normalitesi dışına çıkmak anlamına gelir ve o anı hatırlar. Kendinize sorun: bu güne kadar kaç defa güldünüz? Ve kaç defa ağladınız?
Beden dilimiz bile farklılaşıyor. Ağlarken gözlerimizi, göğsümüzü kapatmaya çalışırız. Yüzümüzü gizleriz hatta. Gülerken ise dış dünyaya açık hale gelir bedenimiz, omuzlarımız geriye doğru açılır.
Çocuklara her duyguyu olduğu haliyle yaşayabilecekleri bir dünya sunabilirsek eğer, kendilerini ve potansiyellerini doğru değerlendirme fırsatı da vermiş oluruz. Bunun için ilk olarak kendinizden başlayın. Durumlar ve bunlara karşı sergilediğiniz davranışları ve ne hissettiğinizi listeleyebilir, kendi duygu haritanızı çıkarabilirsiniz. Listenizde yer alan her duygu bir adımdır ve sizin kendinize olan mesafenizi gösterir. Bu mesafenin yakın olması dileğiyle..