Kaygı olumsuz bir şey olacağına dair duyulan negatif beklentidir. Aynı zamanda bizi tedbirli olmaya iten faydalı bir tepkidir fakat üst düzeyde olması bireyin hayatını olumsuz şekilde etkiler.

Kaygının yoğun olması ve kişinin günlük hayatını devam ettirmede zorluğa yol açması kaygı bozukluklarına işaret eder. Örneğin kapıyı kilitlediğinizi bilmenize rağmen kilitlemediğinize dair içinizde oluşan kötü his, her zamanki gibi bir günde birden kötü olaylar olacağı hissine kapılmak, sınavda tek tek kontrol ederek işaretlediğiniz cevap kağıdında atlama yapmış olabileceğiniz kaygısıyla tekrar tekrar kontrol etmeniz, önceden yeterince çalışmış olmanıza rağmen sunumu yaparken kekeleyeceğinize dair duyduğunuz düşünceler; kaygılı düşünceleri anlatan örneklerdendir.

Kaygıyı besleyen döngülerden biri bedensel düşünmedir. Kaygının vücudumuzda yol açtığı kaç-savaş tepkisi kaçınmamıza, aynı olayların ve düşüncenin tekrar meydana gelmesine yol açar. Diğer döngülerden biri ön yargılı düşünmedir. Tehlikeyi gözde büyütme, aşırı uçlarda düşünme ve sadece olumsuz sonuçlara odaklanma kaygıyı büyük oranda besler. Kaygıların büyük çoğunluğu sezgilerdir ve dışsal değerlendirmelerden bağımsızdırlar. İçten gelen hislere çok kulak vererek davranıldığında bu döngü devam eder.

Kaygı hem olumlu hem de olumsuz bir duygudur. Olumsuz olmasının nedeni bireyin mantığına uygun olmayışı ve bu düşüncelerin onu rahatsız etmesidir. Olumlu olmasının nedeni ise bireye baş etme becerileri kazandırmasıdır. Kaygı yeni bir durumla karşılaştığımızda ortaya çıkar ve bu duruma uyum sağlarken zorlanmamıza yol açar. Fakat kaygı bizi başarıya ulaştıran en güçlü etkenlerdendir.

1. Kaygı mı korku mu?

2. Kaygının farkında ol

3. Kaygı düzeyini ölç

4. Kaygını kontrol altına al

5. Gevşeme egzersizleri yap

6. Olumsuz düşüncelerini tanı

7. Olumlu düşün

Kaygıyı tamamen control etmenin bir yolu mümkün değildir. Kaygıları fark edip kaygılarla birlikte yaşamak, hayatı dengeye oturtur ve yaşamı daha yaşanabilir bir hale getirir.Eğer bunları yapamadığınız düşünüyorsanız profesyonel destek almanız sizin için daha iyi olacaktır.