Çoğu zaman ilişkilerde yaşanan problemleri çözmek yerine iletişimimizi kesmeyi, hatta ilişkimizi bitirmeyi tercih ederiz. Çünkü bitirmek, her zaman daha kolay gelir. Temelli bir ayrılık olmasa bile uzun süren küslükler, alınganlıklar veya yanlış anlaşılmalar, gün geçtikçe ilişkiler için yıpratıcı bir sorun haline gelmektedir. Çatışmalar tabi ki de her ilişki için kaçınılmazdır ve olacaktır. Fakat çözülmemiş sorunlar gün geçtikçe birike birike güzel giden ilişkiye bile zarar verebilmektedir.
Peki, bu sorunların büyümemesi için ve ilişkilerimizin daha sağlıklı bir hale gelebilmesi için nelere dikkat etmeliyiz?
Önce Kendine Odaklan
İlişkilerde mühim olan kişilerin kendi hatalarına odaklanmasıdır. Olumsuz bir durum olduğunda kişi şunu kendine sormalıdır; ben bu konuda neyi yanlış yaptım? Çiftlerin kişisel hatalarına odaklanmadığı her ilişkinin sonucu, çiftler “ilişkide birbirini suçlayan iki yabancıya” dönüştürecektir.
İlişkiniz için yaptığınız fedakârlıkları yüze vurmayın.
İlişki bir sorumluluktur ve ilişkide her birey kendi davranışlarından sorumludur. Zaman zaman birbiriniz için yaptığınız fedakarlıkların ilişkiniz için verdiğiniz bir emek olarak düşünün ve bu fedakarlığın kendi tercihiniz olduğunu unutmayın.
Karşı tarafa yaptıkları için değerini hissettirin.
Teşekkür etmek, eline sağlık demek veya partnerinize değerli olduğunu hatırlatmak gibi unsurlar ilişkilerin kaçınılmaz ihtiyacıdır. Bu basit gibi görünen eylemlerin ilişkiniz üzerine kazandırdığı bir sürü olumlu süreç olacaktır.
İlişkinizi başkalarıyla kıyaslamayın.
Her ilişkinin kendine özgü karakteri vardır. Bazı ilişkilerin temeli mutluluk, bazı ilişkilerin temeli sevgi, bazı ilişkilerin temeli neşe, bazı ilişkilerin temeli huzurdur. İlişkilerde olumlu duygular, ilişkiden ilişkiye değişkenlik gösterir. Mühim olan ihtiyacınızı doğru analiz etmektir. Kendi ihtiyaçlarınızı başka ilişkileri referans alarak belirlemeye çalışırsanız, bu sizi içinden çıkılmaz bir kaosa sürükleyecektir.
İlişkinizde güven esas olsun.
İlişkilerde bireyler birbirlerine bir şeyleri ifade etmekten çekiniyor ya da korkuyorsa dostluklarını sorgulamaları gerekir. Eşler birbirine önce en iyi arkadaş, sonra en iyi sırdaş – dost, sonra da birbirlerine “eş” olmalıdırlar. Dostluk çerçevesinde paylaşım yapamayan çiftler bir süre sonra birbirlerini düşman olarak görmeye başlarlar.
Acele etmeyin!
İlişkiniz için ortak adımlar attığınızda hemen eskisine dönmeyi beklemeyin. İlişki, sabır gerektiren bir süreçtir. Acele etmek, doğru ve sağlıklı ilerlemenin önündeki en büyük engellerden biridir.
Destek Alın
İlişkinizde çıkan problemleri kendi yöntemlerinizle çözmeye çalıştınız ve yapamadıysanız bu noktada destek almaktan kaçınmayınız. Yazının başında dediğimiz gibi; ilişkiyi bitirmek her zaman en kolaydır. Önemli olan ilişkiniz için emek vermektir!