Boşanmanın birçok farklı nedeni olabilir. Ancak sorunlara birlikte karşılık vermekte yaşanılan sıkıntı ve yetersizlik duygusu en temel nedendir.

Aileler anne ve babanın boşanmakta olduğunu düşünmektedir fakat boşananın karı koca olduğunu unutmamak gerekir. Annelik ve babalık birlikte olunsa da olunmasa da hayat boyu devam etmektedir. Artılar ve eksiler düşünüldüğünde, eksiler fazla olduğunda eşlerin boşanma kararı alması aile üyeleri için en sağlıklı karar olacaktır. Boşanmanın çocuk üzerindeki etkileri çocuğun yaşı, kişilik özellikleri ve cinsiyete göre farklılık göstermektedir.

Boşanmanın nedenini bir tarafa yüklüyor olmak yerine ortak karar olduğunu belirtmek oldukça önemlidir. Boşanma süreci ailedeki herkes için belirsizliklerin en yoğun olduğu dönemdir. Çok güvendiği ve her zaman yanında olduğunu düşündüğü anne babası artık beraber olmayacaktır. Bu sebeple çocuklar kendilerini güvende hissedemez, belirsizlikler nedeniyle kaygı duymaya başlarlar. Yaşanılanlardan dolayı, ebeveynlerini veya kendisini suçlamaya başlayabilir. Boşanma ile birlikte çocuklarda içe kapanma ve yoğun kaygı gibi sorunlar sık olarak gözlemlenebilir. Dünya bakışı olarak erkekler kadınlara göre dış dünyanın daha güvenilir olmadığını düşünmektedir. Bu nedenle erkekler çocuklar kız çocuklara göre boşanmadan daha fazla etkilenmektedir.

Boşanma çocuğa nasıl anlatılmalıdır? Oyun çağında veya ergenlik döneminde farklı anlatım yolları mı tercih edilmelidir?

Planlama yapılırken kim, nerede, kiminle yaşayacak, çocuk diğer ebeveyni nasıl ve ne zaman görecek, alıştığı fiziksel düzen değişecek mi gibi belirsizlik yaratan bütün konular konuşulmalıdır.

Bu süreçte çocukları dinlemek ve kafalarındaki soru işaretlerine cevap vermek çok önemlidir. Konuşulan ve paylaşılan duygularla başa çıkmak daha kolay olacaktır.O gitti, gelmeyecek, uzakta yaşayacak, bize yanlış yaptı gibi olumsuz cümlelerle karşı tarafı suçlayacak söylemlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.

Ergenlik döneminde ise ebeveynlerin çocuklarını karşılarına alıp, yetişkin birey gibi anlatıyor olmaları en uygunudur. Onun eğer merak ettiği sorular olursa yine karşı tarafı aşırı suçlamadan ve birbirlerinin hatalarını çocuklarına anlatmadan yanıtlıyor olmaları yeterli olacaktır.

Boşanmayı düşünen çiftler çocuğun durumu ve psikolojisi için ne gibi tedbirler almalıdır?

Çocuklardan önce ebeveynler kendilerini bu sürece hazırlamalı ve destek almalıdırlar. Çocuklarda oluşacak belirsizlik ve soru işaretlerinin yetişkinlerde de bulunması oldukça olağandır.Eğer anne baba değişen yaşam koşullarına bir an önce adapte olursa, çocuğu adapte etmek daha kolay olacaktır. Her gün ağlayan anne, kızgın baba gibi ebeveynlerini görüyor olması, süreci daha da çıkmaza sokacaktır.Anne baba boşansa dahi çocukları için doğru bir iletişim içinde olmaları olmazsa olmazlardandır. Bu durumlardan kaynaklı anne babanın bir uzman eşliğinde çocuklarla konuşmaları daha doğru olacaktır.